Kaikki kirjoittajan miinal artikkelit

Seuraa meitä Facessa | Follow us on Facebook

Olen jo pitemmän aikaa päivitellyt Minitiimin ajankohtaiset asiat ja uutiset Facebook-sivuillemme ja jättänyt nämä staattiset nettisivut vain pysyvän tiedon / taustatiedon kotipesäksi. Facesta löydät nopeimmin tuoreimmat tiedot esim. tulevista pentueista, koiristamme jne. Be there or be…lost!


You can find our latest updates and News from our Facebook page here. Go follow us on Facebook.

Meillä on pentuja | We have puppies

Meillä on pentuja, kun Helmi (Black Classiel’s Northstar) pyöräytti Minitiimin pentulootaan neljä pentua 24.2. Hauskaa, että tämä on meidän toinen pentue samalle päivämäärälle (A-pentue syntyi samana päivänä 6 vuotta sitten).

Pentueeseen syntyi kolme poikaa ja tyttö. Toistaiseksi emme ota uusia jonottajia tähän pentueeseen, koska kyselyitä on tullut niin paljon, ettei kaikille voi millään löytyä omaa pentua, ja ainokainen narttupentukin on alustavasti korvamerkitty omaan käyttöön.


We have puppies. I have leased a blue bitch called Helmi (Black Classiel’s Northstar) for a litter for this spring and she gave birth four puppies a week ago. The sire of our litter is our handsome old chap Ranger. No more puppy enquiries needed for this litter.

Pentusuunnitelmia | Puppy plans

Long time no see, eli pitkästä aikaa päivitystä tähänkin formaattiin. Facebookissa olen jo ehtinyt hihkua aika päiviä sitten mein pentusuunnitelmista. Eka satsi kylvettiin joulun pyhinä, ja toinen satsi kylvetään todennäköisesti vielä tällä viikolla. Helmi-maaliskuun vaihteessa voisi meidän pentulaatikossa mahdollisesti köllötellä niin ruskeita, sinisiä kuin mustiakin pentuja, ken tietää…? Lisätietoja pentueista Facebook-sivuiltamme.


We have puppy plans in all colours for the year 2018. Fingers crossed. For more information visit our Facebook page (link above).

Uusia sivuja lisätty | New pages added

Nyt kun junioriosaston terveystarkit on tehty, on hyvä syy päivittää murkut myös Minitiimin sivuille näkyville. Löydät Rusinan, Reetan ja Murun nyt sivuiltamme Shelttini-alavalikosta.

Kuvassa Rusina ja emänsä Noomi.


I have added pages for Rusina, Reeta and Muru to Minitiimi website. You can find more information about them from their own pages.

Rusina and her dam Noomi pictured here on this page.

Pari geenitestitulosta | Few gene test results

Muru ja Naksu geenitestattiin Slovgenilla MDR1-mutaation varalta, sekä Muru CEA:n osalta. Homma hoitui yhtä nopeasti ja kätevästi kuin kesällä. Tilasin tarvittavat poskisoluharjat Slovgeniltä, ja ne tulivat postitse muutamassa päivässä. Koska Kennelliitto ei toistaiseksi kirjaa geenitestituloksia omiin järjestelmiinsä, eikä geenitestaus ole esim. pentujen rekisteröinnin ehtona Suomessa, otin poskisolunäytteet itse. Jotta testitulos on validi, kannattaa näytteitä ottaessa noudattaa samanlaista huolellisuutta kuin eläinlääkärissäkin. Poskisoluharjoihin ei saa sekottua toisen eläimen tai näytteenottajan soluja ja jokaisen harjan tulee antaa kuivua ennen postitusta.

Lähetin näytteet torstaina iltapäivällä, ja seuraavana maanantaina, eli eilen sain sähköpostiini kuittauksen, että näytteet olivat perillä. Tänään, tiistaina sähköpostiin kilahti ensimmäiset tulokset. Muru on MDR1 +/+ (terve) ja Naksu MDR1 +/- (kantaja). Murun CEA-tulosta joudumme varmaan odottamaan vielä viikon, sillä näytteet tutkitaan toisessa labrassa.


Muru and Nacho were gene tested for MDR1 in Slovgen and I’ve got test results today. Muru is NON-affected (+/+) and Nacho is a carrier (+/-) for MDR1. Still waiting Muru’s CEA gene test results (should come within a week).

Hidastempoinen syksy | Slow life continues in autumn

Edellisestä nettisivupäivityksestä on vierähtänyt jo kolmisen kuukautta. Mutta jollette ole jo huomanneet, niin face-sivumme päivittyy melkein viikoittain. Kannattaa pysyä linjoilla.

Sen verran kertausta kesän ja alkusyksyn tapahtumiin, että Minitiimi polkaisi näyttelyvuoden 2016 käyntiin Sawoshowsta, eikä ollenkaan vaatimattomalla menestyksellä. Meidän mummokoira Neppari pokkasi ROPin kahtena päivänä ja kolmantena näyttelypäivänäkin se ylsi narttujen voittoon ja VSP:ksi. Ryhmäkehissäkin se juoksenteli ihan kiitettävästi, sillä se poimittiin jatkoon (shortlistattiin) jokaisella kerralla, kun se pääsi esiintymään. Perjantaina RYP-1-voitto Marja Talvitien tuomaroimana, mutta muilla kerroilla muut olivat parempia.

Vedimme henkeä viikon, ja suuntasimme elokuun toisena viikonloppuna Helsinkiin rodun erikoisnäyttelyyn. Mukana olivat Neppari, Nadia, Nino ja Valto sekä Helsingin vahvistuksemme Noela. Eikä erkkarissakaan tarvinnut shelttejämme hävetä. Nepparille PN2 ja BIS-veteraani, Ninolle PU2 ja Valtolle PU4 ja VSP-veteraani. Kasvattajaryhmäni oli BIS. Nadia sijoittui kolmanneksi SAn kera valioissa, ja saman tempun teki Noela avoimessa luokassa. Ei ollenkaan pöljempää.

Nadia pääsi elokuussa vielä Kokkolan ja Rovaniemen ryhmänäyttelyihin edustamaan tiimiä. Eikä huonosti, sillä Kokkolassa se voitti kaiken. Siis kirjaimellisesti kaiken. ROP, RYP1 ja BIS1 sekä BVIS1. Rovaniemellä Nadia oli VSP ja BVIS3.

Rusina ja Reeta vaihtoivat hampaansa ja nartun koon alaraja ylitettiin jokunen viikko sitten. Molemmilla on normaali purenta, ja Rusinalla kaikki hampaat. Reetalta jäi puuttumaan oikeanpuolimmainen ylä-P3. En usko, että se enää tulee, vaan hammasrivistössä tulee olemaan siinä kohdin aukko. Olen kuitenkin tyytyväinen suoriin etuhammasriveihin sekä oikeanlaisiin kulmureihin.

Nyt olemme vetäneet henkeä reilun kuukauden ja uusia näyttelyilmoja loppuvuodelle on täytelty koko lompakon paksuudelta. Rusina pääsee debytoimaan näyttelykehät Jyväskylästä, josta jatkaa sitten Messarin pentunäyttelyyn. Mukana on myös meidän mummokoira Neppari. Reetan näyttelydebyytti saa odottaa, kunnes rimppakinttu saa vähän lihaa päälleen. Energisenä ja vilkkaana koirana se on melkoinen luuviulu, vaikka saakin saman verran ruokaa (ja välistä vähän ekstraa) kuin Rusina.

Meidän tiimi täydentyi lokakuun vaihteessa myös uudella jäsenellä, kun kävin kotiuttamassa Nastolasta pienen Murun, Golden Rose As Good As Goldin. Sormet on tietenkin ristissä, että se pystyisi aikanaan tuomaan jotain uutta kasvatustyöhöni. Sivun pääkuvassa Muru, 9 viikkoa.


Very briefly in english. We visited few shows in August and my team made me proud. Neppari won 2 x BOB, 1 x BOS and 1 x BIG1 at Sawoshow and 1 x BVIS in Sheltie Speciality.  At the same show Nino placed BD2 and Ranger BD4 and BOS veteran. My breeders group won BIS breeder.

Nadia reached for the stars at Kokkola and Rovaniemi shows. At Kokkola Show she won. All. BOB, BOB veteran, BIG1, BIS1 and BVIS1. Rovaniemi she won BOS and BVIS3.

Both puppies finished their teething and Rusina has full dentition. Reeta has one missing premolar.  At the age of 5 months they both were 33 cm. Hopefully they will grow 2 cm more…

I have filled few entryforms for both Rusina and Neppari for November and December. In November we are heading to Jyväskylä and in December to Winner Shows. Where else?

Latest addition to our team is a sable and white sheltie girl “Muru”, Golden Rose As Good As Gold. She arrived in the beginning of October to Kajaani and already settled in.

Hiljaiseloa | Slow life

Nettisivuja on päivitetty hiljaiselostamme huolimatta sieltä täältä, mutta varsinaisia uutispäivityksiä meillä ei ole täällä sivuilla ollut. Pikku-uutiset on nostettu vain Facebookiin, ja todennäköisesti tulen jatkossakin toimimaan näin. Nettisivut toimivat paremmin “pysyvän” tiedon tyyssijana, kun Facebook-sivumme toimivat nopeasti päivitettävänä uutiskanavana. Päivittäminen kun onnistuu puhelimellakin.

FB-sivummehan löydät osoitteesta:
www.facebook.com/Minitiimi

Keväämme ja alkukesämme on ollut suoraan sanottuna raskas. Jouduin päästämään pikku-Reinon vehreämmille laidunmaille 6 viikon iässä, kun Reinolta löytyi sydänultrassa sydämestä avonainen PDA-tiehyt. Sen pieni sydän oli jo kärsinyt PDAsta eikä leikkaus ollut enää vaihtoehto.

Molemmat tytöt jäivät kasvamaan kotiin, ja tällä hetkellä, 11,5-viikkoisina ne ovat mukavankokoisia ja reippaita. Eläinlääkärintarkastuksessa ne molemmat todettiin terveiksi. Otatin juhannusviikolla niistä molemmista omaa uteliaisuuttani tyydyttääkseni MDR1- ja CEA-geenitestit ja sain tulokset tällä viikolla. Molemmat ovat MDR1-kantajia (+/-). Rusina on CEAn osalta geneettisesti terve (Normal) ja Reeta kantaja (Carrier).


I have been very lazy with the website updates but our Facebook site is up to date. You can find us from facebook: www.facebook.com/Minitiimi

We lost our sable boy Reino at 6 weeks but both girls are happy and healthy. I did the MDR1 and CEA/CH gene tests for them last week and I’m happy to announce that both are MDR1 carriers and Rusina is also CEA/CH Normal (genetically clear for CEA/CH). Reeta is a CEA/CH clear carrier.

Meillä on pentuja | We have puppies

Noomin ja Valton (Ranger) pennut syntyivät tiistain ja keskiviikon välisenä yönä heti puolen yön jälkeen. Kaksi tyttöä ja poika. Toinen tytöistä oli kooltaan pieni, “muttei heikko”, niinkuin Uniikki laulaa biisissään Pätkätöis. Heti ensihenkäyksistä lähtien on tämä pikkuinen tiennyt mitä tahtoo. Poika oli ihan hyvänkokoinen, 150 g ja toinen tyttökin ihan ok, 132 g. Nyt kahden vuorokauden iässä pennut painavat 184 grammaa ja 162 grammaa. 106-grammaisena syntynyt pikkutirriäinen sai illalla vaakalukemaksi 128 grammaa. Toivottavasti kaikki menee nyt hyvin, ja Noomilla riittää maitoa ja terveyttä, jotta pennut jatkavat upeaa kasvuaan.

En ota pentuvarauksia enkä uusia kyselyitä tähän pentueeseen.


Noomi and Ranger’s pups were born just after midnight on Wednesday 13th 2016. Two girls and a boy. The other girl was tiny, only 106 grams, but she has gained weight beautifully. Today at 2 days old she is 128 grams. Another girl weighed 132 grams and today she is 162 grams. That’s awesome! The boy weighed 150 grams at birth but today he is already 184 grams. Hopefully everything goes well for the next few weeks!

Punkero | Fatty

Hui! Noomin h-hetki lähestyy kovaa vauhtia. Nyt eletään jo 57. tiineysvuorokautta. Kävimme viime viikolla tiineysröntgenissä ja kolme pentusta on tulossa. Toivon itselleni tietenkin tyttöjä, mutta ennen kaikkea sopivankokoisia ja elinvoimaisia pentuja.

Noomi on harjoitellut jo pentulaatikossa nukkumista, sillä eilen lämmöt kävivät ajoittain jo melko alhaalla. Minun huolimittari näytti haaleaa punaista, sillä pystyn aloittamaan “äitiyslomani” vasta perjantaina. En haluaisi, että pikkumamma joutuisi valmistautumaan synnytykseen ihan yksikseen. Pentujen kehityksenkin kannalta olisi mukavampaa, jos tiineys venyisi lähemmäs keskimääräistä tiineydenkestoa eli n. 63 vrk.


So exciting! It is already 57 days since mating and only a week left till Noomi’s due date. Last week we visited the vet and there are three sheltie babies coming this time. Hopefully everything goes well and the pups will born viable and healthy.

Pitkästä aikaa | Long time no…

Tämä on sitten virallinen pentupäivitys! Olen tuolla facebookin puolella jo kirjoitellutkin epäilyksistäni, että kevätkylvömme voisivat tuottaa tulosta, ja Noomille ja Valtolle olisi pentuja tulossa. Mutta koska kaikki tiineyden merkit ovat olleet niin olemattomia, en ole viitsinyt tänne sivustolle mitään päivittää.

Mutta nyt mennään vauhdilla eteenpäin. Jostain syystä nämä mun nartut tuppaa paisumaan tyyliin “pillistä pullaksi yhdessä yössä”. Noomin vatsa on ottanut nyt spurtin, ja kyllä mää aika varma (99%) jo olisin, että pentusia on tulossa. Ajankohtaan kuuluva kirkas limavuotokin on alkanut. Yhden prosentin epävarmuustekijä (valeraskaus) on toki olemassa niin kauan, kun pentujen ääniä ei pysty stetarilla kuulemaan, tai rankoja kuvaamaan. Pidetään peukkuja!

Käymme röntgenissä lähempänä laskettua aikaa, jos se aikataulullisesti sopii kalenteriimme ja vatsa jatkaa kasvuaan. Jänskää! Kuvassa Noomi 33 vrk astutuksesta. Vatsa on selvästi laajentunut ja nisät punoittavat.

ranger_noomi2016_v2

Tähän pentueeseen minulle on tullut niin paljon jo kyselyitä, että en toistaiseksi toivo niitä enempää. Syntymättömiä pentuja en kuitenkaan ole luvannut kenellekään. Lupaavat narttupennutkaan eivät tuttuun tapaan tule toistaiseksi myyntiin.


I’m pretty sure that Noomi is pregnant with Ranger’s pups. Today is her 33rd day after the mating and we have four more weeks to wait until her due date which is 12th April. Bitch puppies are not for sale at this stage.