Uusia sivuja lisätty | New pages added

Nyt kun junioriosaston terveystarkit on tehty, on hyvä syy päivittää murkut myös Minitiimin sivuille näkyville. Löydät Rusinan, Reetan ja Murun nyt sivuiltamme Shelttini-alavalikosta.

Kuvassa Rusina ja emänsä Noomi.


I have added pages for Rusina, Reeta and Muru to Minitiimi website. You can find more information about them from their own pages.

Rusina and her dam Noomi pictured here on this page.

Pari geenitestitulosta | Few gene test results

Muru ja Naksu geenitestattiin Slovgenilla MDR1-mutaation varalta, sekä Muru CEA:n osalta. Homma hoitui yhtä nopeasti ja kätevästi kuin kesällä. Tilasin tarvittavat poskisoluharjat Slovgeniltä, ja ne tulivat postitse muutamassa päivässä. Koska Kennelliitto ei toistaiseksi kirjaa geenitestituloksia omiin järjestelmiinsä, eikä geenitestaus ole esim. pentujen rekisteröinnin ehtona Suomessa, otin poskisolunäytteet itse. Jotta testitulos on validi, kannattaa näytteitä ottaessa noudattaa samanlaista huolellisuutta kuin eläinlääkärissäkin. Poskisoluharjoihin ei saa sekottua toisen eläimen tai näytteenottajan soluja ja jokaisen harjan tulee antaa kuivua ennen postitusta.

Lähetin näytteet torstaina iltapäivällä, ja seuraavana maanantaina, eli eilen sain sähköpostiini kuittauksen, että näytteet olivat perillä. Tänään, tiistaina sähköpostiin kilahti ensimmäiset tulokset. Muru on MDR1 +/+ (terve) ja Naksu MDR1 +/- (kantaja). Murun CEA-tulosta joudumme varmaan odottamaan vielä viikon, sillä näytteet tutkitaan toisessa labrassa.


Muru and Nacho were gene tested for MDR1 in Slovgen and I’ve got test results today. Muru is NON-affected (+/+) and Nacho is a carrier (+/-) for MDR1. Still waiting Muru’s CEA gene test results (should come within a week).

Hidastempoinen syksy | Slow life continues in autumn

Edellisestä nettisivupäivityksestä on vierähtänyt jo kolmisen kuukautta. Mutta jollette ole jo huomanneet, niin face-sivumme päivittyy melkein viikoittain. Kannattaa pysyä linjoilla.

Sen verran kertausta kesän ja alkusyksyn tapahtumiin, että Minitiimi polkaisi näyttelyvuoden 2016 käyntiin Sawoshowsta, eikä ollenkaan vaatimattomalla menestyksellä. Meidän mummokoira Neppari pokkasi ROPin kahtena päivänä ja kolmantena näyttelypäivänäkin se ylsi narttujen voittoon ja VSP:ksi. Ryhmäkehissäkin se juoksenteli ihan kiitettävästi, sillä se poimittiin jatkoon (shortlistattiin) jokaisella kerralla, kun se pääsi esiintymään. Perjantaina RYP-1-voitto Marja Talvitien tuomaroimana, mutta muilla kerroilla muut olivat parempia.

Vedimme henkeä viikon, ja suuntasimme elokuun toisena viikonloppuna Helsinkiin rodun erikoisnäyttelyyn. Mukana olivat Neppari, Nadia, Nino ja Valto sekä Helsingin vahvistuksemme Noela. Eikä erkkarissakaan tarvinnut shelttejämme hävetä. Nepparille PN2 ja BIS-veteraani, Ninolle PU2 ja Valtolle PU4 ja VSP-veteraani. Kasvattajaryhmäni oli BIS. Nadia sijoittui kolmanneksi SAn kera valioissa, ja saman tempun teki Noela avoimessa luokassa. Ei ollenkaan pöljempää.

Nadia pääsi elokuussa vielä Kokkolan ja Rovaniemen ryhmänäyttelyihin edustamaan tiimiä. Eikä huonosti, sillä Kokkolassa se voitti kaiken. Siis kirjaimellisesti kaiken. ROP, RYP1 ja BIS1 sekä BVIS1. Rovaniemellä Nadia oli VSP ja BVIS3.

Rusina ja Reeta vaihtoivat hampaansa ja nartun koon alaraja ylitettiin jokunen viikko sitten. Molemmilla on normaali purenta, ja Rusinalla kaikki hampaat. Reetalta jäi puuttumaan oikeanpuolimmainen ylä-P3. En usko, että se enää tulee, vaan hammasrivistössä tulee olemaan siinä kohdin aukko. Olen kuitenkin tyytyväinen suoriin etuhammasriveihin sekä oikeanlaisiin kulmureihin.

Nyt olemme vetäneet henkeä reilun kuukauden ja uusia näyttelyilmoja loppuvuodelle on täytelty koko lompakon paksuudelta. Rusina pääsee debytoimaan näyttelykehät Jyväskylästä, josta jatkaa sitten Messarin pentunäyttelyyn. Mukana on myös meidän mummokoira Neppari. Reetan näyttelydebyytti saa odottaa, kunnes rimppakinttu saa vähän lihaa päälleen. Energisenä ja vilkkaana koirana se on melkoinen luuviulu, vaikka saakin saman verran ruokaa (ja välistä vähän ekstraa) kuin Rusina.

Meidän tiimi täydentyi lokakuun vaihteessa myös uudella jäsenellä, kun kävin kotiuttamassa Nastolasta pienen Murun, Golden Rose As Good As Goldin. Sormet on tietenkin ristissä, että se pystyisi aikanaan tuomaan jotain uutta kasvatustyöhöni. Sivun pääkuvassa Muru, 9 viikkoa.


Very briefly in english. We visited few shows in August and my team made me proud. Neppari won 2 x BOB, 1 x BOS and 1 x BIG1 at Sawoshow and 1 x BVIS in Sheltie Speciality.  At the same show Nino placed BD2 and Ranger BD4 and BOS veteran. My breeders group won BIS breeder.

Nadia reached for the stars at Kokkola and Rovaniemi shows. At Kokkola Show she won. All. BOB, BOB veteran, BIG1, BIS1 and BVIS1. Rovaniemi she won BOS and BVIS3.

Both puppies finished their teething and Rusina has full dentition. Reeta has one missing premolar.  At the age of 5 months they both were 33 cm. Hopefully they will grow 2 cm more…

I have filled few entryforms for both Rusina and Neppari for November and December. In November we are heading to Jyväskylä and in December to Winner Shows. Where else?

Latest addition to our team is a sable and white sheltie girl “Muru”, Golden Rose As Good As Gold. She arrived in the beginning of October to Kajaani and already settled in.

Hiljaiseloa | Slow life

Nettisivuja on päivitetty hiljaiselostamme huolimatta sieltä täältä, mutta varsinaisia uutispäivityksiä meillä ei ole täällä sivuilla ollut. Pikku-uutiset on nostettu vain Facebookiin, ja todennäköisesti tulen jatkossakin toimimaan näin. Nettisivut toimivat paremmin “pysyvän” tiedon tyyssijana, kun Facebook-sivumme toimivat nopeasti päivitettävänä uutiskanavana. Päivittäminen kun onnistuu puhelimellakin.

FB-sivummehan löydät osoitteesta:
www.facebook.com/Minitiimi

Keväämme ja alkukesämme on ollut suoraan sanottuna raskas. Jouduin päästämään pikku-Reinon vehreämmille laidunmaille 6 viikon iässä, kun Reinolta löytyi sydänultrassa sydämestä avonainen PDA-tiehyt. Sen pieni sydän oli jo kärsinyt PDAsta eikä leikkaus ollut enää vaihtoehto.

Molemmat tytöt jäivät kasvamaan kotiin, ja tällä hetkellä, 11,5-viikkoisina ne ovat mukavankokoisia ja reippaita. Eläinlääkärintarkastuksessa ne molemmat todettiin terveiksi. Otatin juhannusviikolla niistä molemmista omaa uteliaisuuttani tyydyttääkseni MDR1- ja CEA-geenitestit ja sain tulokset tällä viikolla. Molemmat ovat MDR1-kantajia (+/-). Rusina on CEAn osalta geneettisesti terve (Normal) ja Reeta kantaja (Carrier).


I have been very lazy with the website updates but our Facebook site is up to date. You can find us from facebook: www.facebook.com/Minitiimi

We lost our sable boy Reino at 6 weeks but both girls are happy and healthy. I did the MDR1 and CEA/CH gene tests for them last week and I’m happy to announce that both are MDR1 carriers and Rusina is also CEA/CH Normal (genetically clear for CEA/CH). Reeta is a CEA/CH clear carrier.

Meillä on pentuja | We have puppies

Noomin ja Valton (Ranger) pennut syntyivät tiistain ja keskiviikon välisenä yönä heti puolen yön jälkeen. Kaksi tyttöä ja poika. Toinen tytöistä oli kooltaan pieni, “muttei heikko”, niinkuin Uniikki laulaa biisissään Pätkätöis. Heti ensihenkäyksistä lähtien on tämä pikkuinen tiennyt mitä tahtoo. Poika oli ihan hyvänkokoinen, 150 g ja toinen tyttökin ihan ok, 132 g. Nyt kahden vuorokauden iässä pennut painavat 184 grammaa ja 162 grammaa. 106-grammaisena syntynyt pikkutirriäinen sai illalla vaakalukemaksi 128 grammaa. Toivottavasti kaikki menee nyt hyvin, ja Noomilla riittää maitoa ja terveyttä, jotta pennut jatkavat upeaa kasvuaan.

En ota pentuvarauksia enkä uusia kyselyitä tähän pentueeseen.


Noomi and Ranger’s pups were born just after midnight on Wednesday 13th 2016. Two girls and a boy. The other girl was tiny, only 106 grams, but she has gained weight beautifully. Today at 2 days old she is 128 grams. Another girl weighed 132 grams and today she is 162 grams. That’s awesome! The boy weighed 150 grams at birth but today he is already 184 grams. Hopefully everything goes well for the next few weeks!

Punkero | Fatty

Hui! Noomin h-hetki lähestyy kovaa vauhtia. Nyt eletään jo 57. tiineysvuorokautta. Kävimme viime viikolla tiineysröntgenissä ja kolme pentusta on tulossa. Toivon itselleni tietenkin tyttöjä, mutta ennen kaikkea sopivankokoisia ja elinvoimaisia pentuja.

Noomi on harjoitellut jo pentulaatikossa nukkumista, sillä eilen lämmöt kävivät ajoittain jo melko alhaalla. Minun huolimittari näytti haaleaa punaista, sillä pystyn aloittamaan “äitiyslomani” vasta perjantaina. En haluaisi, että pikkumamma joutuisi valmistautumaan synnytykseen ihan yksikseen. Pentujen kehityksenkin kannalta olisi mukavampaa, jos tiineys venyisi lähemmäs keskimääräistä tiineydenkestoa eli n. 63 vrk.


So exciting! It is already 57 days since mating and only a week left till Noomi’s due date. Last week we visited the vet and there are three sheltie babies coming this time. Hopefully everything goes well and the pups will born viable and healthy.

Pitkästä aikaa | Long time no…

Tämä on sitten virallinen pentupäivitys! Olen tuolla facebookin puolella jo kirjoitellutkin epäilyksistäni, että kevätkylvömme voisivat tuottaa tulosta, ja Noomille ja Valtolle olisi pentuja tulossa. Mutta koska kaikki tiineyden merkit ovat olleet niin olemattomia, en ole viitsinyt tänne sivustolle mitään päivittää.

Mutta nyt mennään vauhdilla eteenpäin. Jostain syystä nämä mun nartut tuppaa paisumaan tyyliin “pillistä pullaksi yhdessä yössä”. Noomin vatsa on ottanut nyt spurtin, ja kyllä mää aika varma (99%) jo olisin, että pentusia on tulossa. Ajankohtaan kuuluva kirkas limavuotokin on alkanut. Yhden prosentin epävarmuustekijä (valeraskaus) on toki olemassa niin kauan, kun pentujen ääniä ei pysty stetarilla kuulemaan, tai rankoja kuvaamaan. Pidetään peukkuja!

Käymme röntgenissä lähempänä laskettua aikaa, jos se aikataulullisesti sopii kalenteriimme ja vatsa jatkaa kasvuaan. Jänskää! Kuvassa Noomi 33 vrk astutuksesta. Vatsa on selvästi laajentunut ja nisät punoittavat.

ranger_noomi2016_v2

Tähän pentueeseen minulle on tullut niin paljon jo kyselyitä, että en toistaiseksi toivo niitä enempää. Syntymättömiä pentuja en kuitenkaan ole luvannut kenellekään. Lupaavat narttupennutkaan eivät tuttuun tapaan tule toistaiseksi myyntiin.


I’m pretty sure that Noomi is pregnant with Ranger’s pups. Today is her 33rd day after the mating and we have four more weeks to wait until her due date which is 12th April. Bitch puppies are not for sale at this stage.

Kaksi HEWiä 2015 | Two Helsinki Winners 2015

Käsittämättömän hieno Helsinki-viikonloppu takana. Menin 5.12. hakemaan vain Vuolasvirta-palkintoani, mutta ajelin sunnuntaina kotiin Annan ja kahden Helsinki Winner 2015 kanssa. Kaiken kruunasi Nepparin PN3-sijoitus lauantaina sekä sunnuntaina 6.12. kasaan saatu kasvattajaryhmä.

Lauantaina sheltit arvosteli portugalilainen Pedro Sanches Delerue. Koiria oli ilmoitettu hänelle yhteensä 117, joten en osannut odottaa koirilleni edes luokkasijoituksia. Tuomari kirjaimellisesti häkellytti minut nostamalla Naksun valiourosten voittoon, ja lopulta urosten voittoon (PU1). Olin onnesta sekaisin.

Sormet ristissä jännitin Nadian kehäkierrosta – ei sillä, että olisin ollut huolissani sen esiintymisestä tai karismasta. Koska sisaruksia on monesti kuvailtu “yhdestä puusta veistetyiksi”, toivoin salaa, että myös se onnistuisi sijoittumaan omassa luokassaan. Ja onnistuihan se – ensimmäiseksi. Taisin kiljaista ääneen? Upean näyttelymenestyksen viimeisteli Nepparin toinen sija veteraaninartuissa. Tai niin minä luulin.

Lopulta paras narttu -lineupissa olivat mukana sekä Nadia että tätinsä Neppari. Nadialle narttujen voitto (PN1) ja Neppari taapersi kolmanneksi (PN3) veteraanivoittajan perässä. Käsittämätöntä. Uskomatonta. Ihan älytöntä. Lauantain Messarin kaksi parasta shelttiä Minitiimin pentulaatikon tuotoksia! 7-vuotiaat, kohta veteraani-ikäiset Naksu ja Nadia! Once in a lifetime!

ROP Naksulle, mutta tuomari tuli kehän jälkeen kertomaan, että se voitti vain karvan mitalla. Nadia olisi ollut voittaja isommassa turkissa.

Naksun arvostelu (PU1 CACIB ROP Helsinki Winner 2015):
“Excellent type. Correct head and expression. Good neck. Strong topline. Correct angulation. Hocks well set down. Typical movement. Excellent coat.”

Nadian arvostelu (PN1 CACIB VSP Helsinki Winner 2015):
“Correct size. Excellent type. Beautiful head. Good neck and topline. Correct proportions. Good angulation. Correct movement. Excellent coat and condition.”

Nepparin arvostelu (ERI2 SA PN3):
“Excellent type. Correct size. Feminine head. Good proportions. Correct movement. Top quality coat.”

Shelttikehän jälkeen kävin pyörähtämässä Nepparin kanssa kierroksen isossa kehässä hakemassa koirallisen elämäni suurimman saavutuksen, Vuolasvirta-palkinnon. Juhlallisessa seremoniassa oli mukana melkein kaikki 44 palkittua kasvattajaa edustamiensa rotujen kanssa.

Palkintojenjakotilaisuuden jälkeen tapasin rotuyhdistyksemme puheenjohtajan ja sihteerin Holiday Innin talvipuutarhassa kakkukahvien merkeissä. Valitettavasti jutusteluhetkemme oli lyhyt, sillä minun piti kiirehtiä vielä ryhmäkehään. Siinä välissä annoin puhelinhaastattelunkin maakuntalehtemme toimittajalle ja ja ja…

Ryhmässä läpijuoksu ruotsalaisella saksanpaimenkoirakasvattajatuomarilla, mutta pääasia, että pääsimme käymään Naksun kanssa vielä kerran isolla sinisellä ennen mahdollisia veteraanikehiä…

Sunnuntaina shelttejä oli ilmoitettu Voittaja 2015 -näyttelyyn yhteensä 104 kpl ja tuomariksi oli kutsuttu australialainen Garry Dryburgh. 9 veteraania arvosteli kotimainen Harto Stockmari, jolle sunnuntain Messari lienee ollut ensimmäinen shelttikomennus.

Nepparille Stockmarilta EH. Elämänsä toinen. Se ensimmäinen tuli keskenkasvuisena junnuna, ja nyt 9 vuotta myöhemmin se toinen. Nepparin ERI-statistiikka olikin liian hyvää ollakseen totta.

Nepparin arvostelu (EH):
“Selvä sukupuolileima, mittasuhteiltaan aavistuksen matala. Oikeanmuotoinen ja -ilmeinen pää. Hyvä purenta. Hyvä kaula. Oikeanmuotoinen runko. Vähän jyrkkä lantio. Hyvin kulmautunut takaosa. Ikäisekseen hyvä karva. Liikkuu hyvin sivulta, vähän ahdas takaa”.

Jos Nepparin tulos oli vaatimaton, eivät muutkaan minitiimiläiset sunnuntaina kehän kirkkaimpina tähtinä loistaneet. Naksulle ERI, Noelalle EH, samaten Nadialle. Kasvis sijoittui toiseksi, mutta ei KP:a erittäin hyville. That’s showing. Sometimes you win, sometimes you lose!

Naksun arvostelu (ERI):
“Good breed type. Symmetrical outline. Good parallel planes. Prefer sweeter expression and more neck. Would prefer better front. Very good body and hindquarters. Would prefer lighter gait with more reach”.

Noelan arvostelu (EH):
“Good type. Would prefer more neck to complete picture. Very good head planes. Good front and body. Balanced hindquarters. Lacks reach and drive in moving”.

Nadian arvostelu (EH):
“Good breed type. Would prefer better outline. Good head planes. Prefer more tipped ears. Prefer better front. Good body and hindquarters. Prefer more reach and drive when moving”.

Kasvattajaluokka (KAS2):
“Consistant type. Pleasing similar heads. Would prefer more ground covering gait. Overall very good quality and consistancy”.


At Helsinki Winner Show shelties were judged by Mr Pedro Sanches Delerue from Portugal, and he did a very good job with judging. I could say “type judging” as BOB and BOS were full litter mates after Ch Helskon Kaleva and Minitiimin Quizz Show.

The BOB and Helsinki Winner 2015 was my sable boy Nacho, C.I.B & Nord & Fi & Se & No Ch HeW-13 NordW-13 W-13 Minitiimin Unique Like Me and his full litter sister Fi Ch Minitiimin Updated Quizz was BOS and Helsinki Winner 2015. And iceing on the cake – their aunt (dam’s full litter sister) C.I.B & Nord & Fi & Se & No Ch NordVW-13 Minitiimin Quest For Glory placed 3rd in BB class.

Unfortunately I didn’t have a breeders group in Saturday…

In Sunday at Finnish Winner Show the shelties were judged by an Australian judge Gerry Dryburgh who didn’t like my shelties. Nacho got Excellent and the girls Noela and Nadia got only Very Goods. Neppari got also Very Good under the Finnish judge Harto Stockmari. Her second Very Good ever. She got her first from junior class 9 years ago…

My breeders group placed 2nd but didn’t got a Honour prize from Gerry.

Vuolasvirta-palkinto #1000 | Vuolasvirta Breeding Award #1000

Tehtävä on suoritettu!

Suomen Kennelliitto on myöntänyt minulle 2015 Vuolasvirta-kasvattajapalkinnon shetlanninlammaskoirien ansiokkaasta kasvatustyöstä. Olen järjestyksessäni seitsemäs palkinnon saanut shelttikasvattaja.

Suomen Kennelliitto perusti Vuolasvirta-palkinnon koiranjalostuksen kehittämiseksi ja edesmenneen taitavan kynologin Lauri Vuolasvirran ansioiden kunnioittamiseksi. Suomen Kennelliitto myöntää palkinnon korkeimpana huomionosoituksena ansioituneille kasvattajille.

Kasvattajan ansiot määräytyvät hänen kasvattamiensa koirien määrän ja niiden saavuttamien käyttökoe- ja näyttelytulosten perusteella palkintoon liittyvän pisteytysjärjestelmän mukaisesti. Kasvattajalla on oltava kennelnimi ja hänen toimintansa kenneltyössä on oltava kasvattajasitoumuksen mukaista, moitteetonta ja esimerkillistä.

Ensimmäisen kerran palkinnot jaettiin vuonna 1979.

Kiitokseni kaikille osallisille. Jannelle – ilman häntä tämä palkinto olisi ollut vaikeampi saavuttaa. Urosten omistajille Suomessa, Ruotsissa ja Alankomaissa. Seijalle ja Ainille. Suelle ja Julialle Australiaan Valtosta. Kasvatinomistajilleni, kasvattajakollegoilleni ja tietenkin kaikille tuomareille, jotka ovat arvostaneet koiriani palkitsemalla niitä näyttelyissä…

Artikkelin pääkuva: Jukka Pätynen, Koirakuvat.fi

12015030_917763704985090_1970217212584518938_o


Mission completed!

The Finnish Kennel Club has granted me the Vuolasvirta Award for excellent breeding of Shetland Sheepdogs. I’m the seventh Sheltie breeder who has achieved this award in Finland in 1979-2015.

The Vuolasvirta Award was founded to develop dog breeding and to respect the merits of the deceased cynologist Lauri Vuolasvirta. The Vuolasvirta Award is the highest merit a breeder can get from the Finnish Kennel Club. The Award was given to me at Helsinki Winner Show in 5th December 2015.

Thank you to all involved – my hubby Janne – without you this award would have been much difficult to achieve, stud dog owners in Finland, in Sweden and in the Netherlands, Seija from Helskon, Aini from Susadan, Sue and Julia from Sunlands, my puppy buyers, co-breeders, the judges…

Top photo: Jukka Pätynen, Koirakuvat.fi

Shetlanninlammaskoirien pienimuotoista kotikasvatusta Kajaanissa. Tavoitteena kaunis, terve, toimintakykyinen, hyväluonteinen ja -rakenteinen paimenkoira.