Pikkugeet 8 kk ja välitilinpäätös | G litter is 8 months old

Pikkugeet täyttivät kolme päivää sitten jo 8 kk ja on välitilinpäätöksen aika.

Harmikseni Nukan suusta tipahti tulematta jääneiden ala-P2sten lisäksi P4-välihammas pari päivää sitten. Olen pitänyt periaatteenani tuomariohjetta “saa puuttua enintään kaksi välihammasta”, ja kiikun ja kaakun nyt orrella, että voinko joustaa tuosta periaatteestani kerran? Tykkään ihan simona ja himona pennun luonteesta, rakenteesta ja liikkeestä (noh, onhan se ahdas ja löysä vielä edestä (=keskenkasvuinen kakara), mutta silti…). Sillä on geneettisesti CEA-terveet silmät ja kiva luusto, pitkä kaula ja vahva runko, kuten työkoiralla tulee olla. Kooltaan se on reilu, melkein nartun ihannekorkeuden maksimirajalla eli 37,5 cm, ja pitkä kaula tekee siitä vieläkin kookkaamman vaikutuksen.

Heitänkö lapsen pesuveden mukana pois, jos jätän nämä positiiviset seikat huomioimatta, ja pidän tiukasti kiinni periaatteestani välihampaiden suhteen? Alapurentaiset (ja peitsikulmahampaiset) olen jättänyt armotta jalostuskäytön ulkopuolelle ja niin teen jatkossakin. Jos välihampaat tai niiden puutokset periytyisivät yhtä yksinkertaisesti kuin CEA, ei tarvitsisi edes harkita. Eläinlääkäri Riitta Ahon kirjassa “Tavoitteena terverakenteinen koira” asiaa lähestytään laaja-alaisemmin. Hänen mielestään parin välihampaan (Mitä on pari? Onko se tasan kaksi, vai voiko se olla jopa kolme?) puuttuminen ei vaikuta koiran terveyteen, mutta vaiva luonnollisesti yleistyy, ellei siihen kiinnitetä jalostuksessa huomiota. Mutta jos koirasta pelkästään lasketaan hampaita, voidaan menettää paljon sellaisia koiria, joilla olisi jalostuksellisesti annettavaa kasvattajalle ja loppupelissä tietenkin koko rodulle. Voimakas jalostuskarsinta voi lisäksi tuoda esille muita paljon vaikeampia ongelmia. Vanha sanontakin kuuluu: Kun menee sutta pakoon, tulee karhu vastaan…

Tässä pohdittavaa tuleviksi kuukauksiksi, tai jopa vuosiksi. Pitäisi osata laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Se on kuitenkin selvää, että jos käy niin, että teen kompromissin Nukan jalostuskäytön suhteen hampaiden osalta, tulee sen luustokuvaustulokset olla priimaa. Ei vähempää.

Olisipa kristallipallo.


My G-litter is already 8 months old. Nukka is now 37,5 cm at this stage and hopefully stopped her growth.

Unfortunately her dentition isn’t complete; 2 x P2 and 1 x P4 are missing and I’m fighting with myself wheather or not I’m going to use her for breeding. Not now but later as she is still a baby. I have had missing premolars in my sheltie line and it’s pretty difficult to get rid of so I know exactly what I’m dealing with…